28 sep. 2010

"Hästmannen" fråntas sina hästar


"Hästmannen" fråntas sina hästar: "'Hästmannen' står snart utan hästar. Vilken timme som helst kan myndigheterna hämta Stig-Anders Svenssons tre ardennerhästar. – Han är väldigt stressad nu och väljer att ge bort dem istället för att de ska skjutas, säger vännen och dokumentärfilmaren Peter Gerdehag."


Vännen: Han har tagit det som en dödsdom
"Hästmannen" står snart utan hästar.
Vilken timme som helst kan myndigheterna hämta Stig-Anders Svenssons tre ardennerhästar.
– Han är väldigt stressad nu och väljer att ge bort dem istället för att de ska skjutas, säger vännen och dokumentärfilmaren Peter Gerdehag.
Stig-Anders Svensson blev "Hästmannen" med hela svenska folket 2007. Över en miljon människor bänkade sig framför tv:n för att se den prisade dokumentärfilmen om mannen med det långa skägget, det annorlunda livsvalet och den oändliga kärleken till sina hästar.
Idag är aktiviteten på gården Råskog i Småland febril men osäker. Snart kan en unik epok vara över.
För drygt en vecka sedan fick bonden ett djurförbud som innebär att hans hästar måste vara borta från gården senast 15 oktober.
Anklagas för misskötsel
Enligt djurskyddsinspektören är hästarna misskötta.
Myndigheterna menar bland annat att bonden i vintras inte släppte ut sina tre hästar på sin dagliga utevistelse och ifrågasätter om han kommande vinter klarar av att sköta hästarna efter djurskyddslagens normer.
Länsstyrelsen har bestämt att hästarna skall vara avyttrade senast 30 september. En överklagan har avslagits av förvaltningsrätten.
Massivt stöd för bonden
– Runt om i landet under samma väderförhållanden gick garanterat många hästar samma öde till mötes, skriver hästtidningen Lucky Rider som engagerat sig i fallet och snabbt fick snabbt en stor mängd människor att visa "Hästmannen" sitt stöd i kampen mot myndigheterna.
I söndags samlades hundratals människor i byn för en manifestation. Flera av dem är själva hästägare och menar att länsstyrelsens beslut att "i förväg" döma ut bonden strider mot rättssäkerheten.
– Alla kunde notera hur harmoniska och fina hästarna är. Ändå har Stig-Anders nu ett djurförbud hängande över sig. Jag är övertygad om att detta handlar om krocken mellan det rationella och det man inte känner till och därmed är rädd för, säger filmaren Peter Gerdehag.
"Som en dödsdom"
Enligt honom innebär ett djurförbud att Stig-Anders fråntas chansen att vara ekonomiskt oberoende men än värre det han lever för.
– Stig-Anders säger själv idag att det är en dödsdom. Han hoppas kunna putsa vidare på sina åkrar men en människa orkar inte med 10 hektar åker och äng själv. Allt kommer att växa igen, säger Gerdehag som befarar det värsta.
De tre ardennerhästarna har inget så kallar respass och skulle därför, enligt filmaren, kunna avlivas på plats när de tas från gården och Stig-Anders.
– Förhoppningen är att han ska hinna ge bort dem till någon. Tillsammans. Han kan inte tänka sig att dela på "flickera". De har varit tillsammans i 10-16 år.
Länsstyrelsen: Pågått länge
Djurförbudet har utfärdats av länsstyrelsen i Jönköping som ansvarar för djurhållningsfrågor.
Enligt länsveterinären Maria Nyström görs kontroller hos djurhållare dels efter enskilda tips, dels planerat, till exempel vart tredje år.
I Stig-Anders Svenssons fall har dialogen pågått en längre tid, menar hon.
– Många upplever djurförbud som ett straff men det är för djurens bästa besluten fattas.
– För varje gång skrivs en rapport som djurhållaren får bemöta och kan överklaga. Det är inte så att han under resans gång inte haft möjlighet att säga sitt. Detta har pågått under flera år, det är inget plötsligt som trillat ner.
Hästarna riskerar avlivning
Vad som händer med de tre ardennerhästarna är fortfarande oklart. Om djuren fortfarande är kvar när ett djurförbud träder i kraft beslutar länsstyrelsen att djuren ska tas om hand av polisen.
– Då bestäms om de ska överlåtas, försäljas eller avlivas, säger länsveterinären.
Peter Gerdehag är starkt kritisk till beslutet.
– Myndigheterna sväljer myggor och släpper stora elefanter. Så fort det är ekonomiska intressen inblandade viker de sig. Stig-Anders är varken förespråkare för gammalt eller modernt jordbruk, han är bara Stig-Anders. Men det starkaste draget är att han har en extrem kärlek för sina hästar.
Filmaren har känt bonden i Råskog sedan 1990, och arbetar nu med en uppföljning på sin första dokumentär för SVT. Arbetsnamnet är "Hästmannens sista strid?".
– Jag har lärt mig det tidlösa tillståndet han lever i. Om en människa blir rastlös, då har man bara dålig fantasi. Stig-Anders lever i ett flow, att hinka upp en hink vatten, att känna musklerna arbeta, att höra klucket i brunnen.
Friades förra gången
Stig-Anders Svensson blev anmäld för vanvård av hästarna redan efter tv-dokumentären 2007, men friades sedan av Nässjö kommun.
Även den gången bildades snabbt ett nätverk av stödpersoner som hjälpte honom att röja på gården.
– Stig-Anders kan verka avvikande för många men för andra är han ett hopp för mänskligheten, säger filmaren Peter Gerdehag.
Britt Peruzzi
Färre inspektörer och fler djurförbud
Var femte djurskyddsinspektör försvann när ansvaret för djurskydd flyttade från kommunerna till länsstyrelserna i januari 2009.
Samtidigt har djurförbuden ökat på senare år, enligt en universitetsrapport från 2009.
Sara Swedblom vid Lantbruksuniversitetet i Skövde granskade de 494 beslut länsttyrelserna tog under åren 2006-2008. Rapporten visade att män stod för 58 procent av besluten, kvinnorna för 39 procent, och att ytterst få överklagade besluten.
I 67 procent av fallen hade djuren omhändertagits omedelbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar